Frysning af in vivo embryoner er en mulighed, hvis du ikke har en rugehoppe klar, eller ikke ønsker at overføre et embryon til en rugehoppe samme år, som donoren insemineres. Det kan også være, at du ønsker at gemme embryoner til den efterfølgende sæson, eller at dit avlsforbund kun tillader et vist antal registrerede afkom per år. Frysning giver desuden mulighed for at lave embryoskylning meget tidligt eller sent på sæsonen, uden at skulle bekymre sig om en tilsvarende meget tidlig eller sen foling.

Hvad kræver det?

Hos VetEmbryo kan vi også fryse in vivo embryoner. In vivo embryoner refererer til de embryoner, der skylles ud ved embryoskylning. Her insemineres donoren, hvorefter embryonet skylles ud og overføres til en rugehoppe.

I forhold til andre dyrearter, er hestens embryoner meget sværere at fryse. Det skyldes bl.a. at de er større og indeholder en stor mængde vand. De har tilmed en særlig kapsel, der er med til at vanskeliggøre fryseprocessen. Hvis man forsøger at fryse embryonerne på konventionel vis, vil den store mængde væske inde i embryonet lave iskrystaller og ødelægge cellerne.

Igennem årene har man forsøgt mange forskellige teknikker for at opnå en højere drægtighedsprocent og komme krystalliseringen til livs. For år tilbage lykkedes det at knække koden. Nu suger man langsomt vandet ud af embryonet før frysningen (embryonet kollapser), og herefter fryses cellemassen ved hjælp af vitrifikation. Væsken kan suges ud på flere måder, men den bedste metode opnår man ved brug af en mikromanipulator, som er det samme udstyr, der bruges, når vi laver ICSI.

Hvordan foregår det?

Som I kan se på billederne nedenunder, fører man en lille bitte nål ind i embryonet og suger ganske langsomt væsken ud. Dette får embryonet til at kollapse, så det nærmest ligner en ”rosin”. Herefter overføres det til en særlig væske, der skal beskytte cellerne under fryseprocessen. Processen kaldes vitrifikation, og er grundlæggende den samme proces, vi bruger, når vi fryser ICSI embryoner. Embryonet overføres herefter direkte til flydende kvælstof.

Under optøningen ”vågner” cellerne i embryonet igen. Lige så langsomt vil embryonet rehydreres og opnå sin normale størrelse og form.

frysning1

frysning2

Succesrater

Drægtighedsprocenten ligger på ca. 60-70 % efter overførsel af embryoner, der har været kollapset og frosset ned.

Jo mindre embryonerne er ved frysning, jo bedre overlever de frysning og optøning. Hvis man vil fryse in vivo embryoner, kræver det, at man kender dagen for ægløsning præcist. På den måde kan man planlægge dagen for skylning og undgå, at embryonet bliver for stort til at fryse.